Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Vedran Smailović-Ο τσελίστας του Σεράγεβο

Σε αυτή την πολύ δυνατή φωτογραφία βλέπετε τον Vedran Smailović, γνωστό ως τσελίστα του Σεράγεβο . Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1992 κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας ο Smailović έπαιζε συχνά με το τσέλο του σε ερειπωμένα κτίρια. Ένα από αυτά ήταν η Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου τραβήχτηκε και η φωτογραφία. Έπαιζε ακόμα σε κηδείες, έστω και αν οι κηδείες γίνονταν συχνά στόχοι από ελεύθερους σκοπευτές. Δραπέτευσε από την πόλη στα τέλη του 1993 και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά έργα ως ερμηνευτής, συνθέτης και μαέστρος.

Στις 6 Απριλίου 1992, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, το Σεράγεβο περικυκλώθηκε από το Γιουγκοσλαβικό Εθνικό Στρατό και, ύστερα, από τον νεοσύστατο Σερβο-βοσνιακό στρατό. Τις δύο αυτές δυνάμεις πλαισίωσαν και ένας αριθμός Σέρβων παραστρατωτικών. Η πολιορκία και ο καθημερινός βομβαρδισμός του Σεράγεβο διήρκεσε μέχρι τον Οκτώβριο του 1995 και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και μετακινήσεις πληθυσμών. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 Βόσνιοι σκοτώθηκαν ή χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, μεταξύ των οποίων 1.500 παιδιά. Επιπλέον, περί τις 56.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 15.000 παιδιά.

Πολλά και σημαντικά κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ανάμεσά τους η Εθνική Βιβλιοθήκη η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς. Μεταξύ των απωλειών ήταν 700 χειρόγραφα και παλαίτυπα και μια μοναδική συλλογή Βοσνιακών περιοδικών εκδόσεων. Πριν από την επίθεση, η βιβλιοθήκη κατείχε 1,5 εκατομμύρια τόμους και πάνω από 155.000 σπάνια βιβλία και χειρόγραφα. 
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου